Mer om Carina

Ännu lite mer för dig som är nyfiken
För mig har alltså hästar alltid varit en del av min vardag och jag var helt tokig i att rida! Jag red på allt som hade fyra ben, så även våra fjällkor blev till rid och sitt objekt. Jag lekte longering med min gunghäst! En klassisk hoppboll blev ju en vild häst. Till och med mamma fick leka häst och hon gjorde olika gångarter med oss barn på ryggen. Det var nog här som grunden till min naturligt följsamma sits utvecklades. Tack mamma! Roligast var det att rida om det gick fort, så jag älskade turerna med en av våra grannar som kom förbi varje dag och tog mig med på sin häst i vilda turer. Ja, jag var nog en riktig syster yster!

Första egna hästen
Min första egna häst var en shettis som fick jag som fyraåring. Ett litet svart sto vi kallade Svarta. Hon var ett typiskt sto och mycket egen vilja. Hon var en utmaning att rida. Det var på hennes promisser allt skulle ske, så redan här lärde jag om tålamod! Under min uppväxt blev det större hästar i tidigare nämnd ordning. Jag har ridit på Shettis hingstarna Tonic och Kärlingehults Gutten. Welsh Mountain hingsten Rondeel´s Careaway RWM 25 kallad Charlie. Efter det red jag en del på vårt fjordsto, Norrdalens Heidunn, ett mycket samarbetsvilligt sto.
             
När jag var 12 år
Vid 12 års ålder fick jag en egen häst igen och det blev en D ponny med okänd härstammning, Prins Ulrik. Han hade bara hade en växel framåt, full fart!! Men då var det inte lika kul längre med vilda turer, så jag gav min den på att jag skulle kunna få den hästen att gå i fin form och vara lugn i alla gångarter. Vi fick köpa honom billigt för han var ju rätt vild, bet fram och sparkade bak. Han hade stått på ridskola och var rätt trött på folk. Men efter en tids konsekvent hantering och lugn och ro i stallet så började hans förändring till en lugnare och förtroligare häst.

 Jag kommer aldrig att glömma den kvällen i solnedgången då jag fattade galopp och det blev en så fantastiskt lugn
och rund galopp! Så visste jag att jag hade lyckats, men innan dess så hade det blivit många skenturer och faktiskt var han den första häst som jag ramlat av! Man ska ju ramla av hundra gånger sägs det innan man blir en bra ryttare, men det vet jag inte, det handlar nog också där, om att vara väl förutseende och läsa hästen så slipper man ramla av.

Skola och uteliv mer spännande
Under ungdomsåren blev det mer sporadisk ridning då skola och utbildning tar tid och utelivet är spännande. Det blev turer lite då och då bara på pappas fjordhingstar. Jag har också flyttat runt en hel del för att jag helt enkelt alltid varit öppen och nyfiken på vad livet kan ge.

Mötte Pluto
Efter några år av diverse brokig utbildning, jobb och erfarenhet så blev Lipizzanerhästen Pluto Palmito II den första helt egna häst som jag köpte i vuxen ålder.  Pluto är född 1990 och jag köpte honom som fyraåring av min klasskamrat. Jag gick just då på Balettakademien i Göteborg men funderade på att byta riktning igen och det var bara av en slump som min klasskompis skulle sälja sin Lipizzaner. Det var ju en hästras som båda mamma och jag alltid haft ett gott öga till då Spanska Ridskolan i Wien var något kolossalt vackert att se på. Med Pluto började jag där de flesta börjar, att ta lektioner på ridskolan.

Träningsnarkoman som jag varit under Balettakademi tiden så blev jag ju snabbt upptagen av att rida dressyr och lite hoppning flera gånger i veckan och jag tävlade lite i både dressyr och hoppning. Det blev förstås några utställningar i Lipizzanerföreningens regi. En hel del tömkörning för Ulf Wall blev det också. Vändpunkten i ridningen för mig började med att jag åkte till hästtandläkaren Torbjörn Lundström som påvisade mig att Pluto hade en hel del skador i munnen som var ridrelaterade skador. Här är ju Torbjörn otroligt ödmjuk och svarar alltid fint på ens frågor, jag vet att jag ursäktade mig för alla mina dumma frågor, men Torbjörn svarade vänligt, att det inte finns några dumma frågor. I alla fall så började jag fundera på vad jag skulle göra i stället. Jag ville ju fortfarande rida dressyr men att börja leta runt efter nya instruktörer är ju som att börja cirkusen med att hitta sadel!!

Christina Drangel tog in Bent
I alla fall så började jag titta runt lite och läste mycket av  Dadde Nätterqvists kunskaper, provade lite olika instruktörer från olika inriktningar men fann liksom inte riktigt "det där" som jag ville ha, något som var logiskt, lätt och kändes harmoniskt. Genom Lipizzanerförening kom jag i kontakt med Christina Drangel som hade börjat ta upp Bent till Sverige. Jag hade tidigare läst Christinas artikel i Ridsport Special –97 och tyckte att det lät mycket tilltalande men slog då bort tanken på att det skulle vara möjligt. Men jag hade tur att komma med på en kurs för Bent uppe i Gottröra sommaren –99.
Med facit i hand av Plutos ridrelaterade tandskador, så fick jag i alla fall bekräftat att der går alldeles utmärkt att rida dressyr med mycket lätt tygelkontakt. Dessutom kan man rida dressyr med vilken hästras som helst upp till en hög nivå av ridningen. En helt ny värld öppnades och sommaren 2000 red jag upp för Riddarprovet och tog upp i Riddarskapet, som Riddare av Akademisk Ridkonst. Jag började undervisa i grunderna av Akademisk Ridkonst på hösten samma år då efterfrågan på undervisning var stor och de som såg mig rida tyckte om harmonin som jag och Pluto kunde presentera.


Började undervisa mer
Jag blev snabbt en omtyckt instruktör då jag kunde på ett tydligt och enkelt sätt förmedla filosofin och träningen av denna lära. Jag hade aldrig ens funderat i de banor att undervisa andra, men nu gavs chansen och det verkade som att jag fått en ny, mer meningsfull uppgift i livet. Det var bara att tacka ja, och se vad som sker tänkte jag. Hösten 2001 åkte jag och Pluto ner till Bent på gården Hof Hellerholz i Tyskland för att praktisera under tre månader. Med den praktikperioden ville jag lära mig mer för att kunna fortsätta lära andra, då jag tycker att det är viktigt att hålla sig uppdaterad som instruktör. Tre månader intensiv träning av mig och min häst på plats var förstås det bästa. Framtidens vägar är oförutsägbara och jag och Bent flyttade ihop och jag bodde ett år i Tyskland där jag fick fler hästar att arbeta med.
Jag plussade först på med min lilla fjordhingst Ronjas Marco Polo som bara var tre år då och skulle vänjas att stå på stall och hanteras. Frederiksborgaren Sleipner blev inköpt, han var bara fyra men här kunde jag gå i gång med longerings arbetet.
Kallblodstravaren Jonsta Braut från Umeå blev inköpt. Han kunde jag börja rida och börja hans omskolningsresa till att en dag bli en fullfjädrad Akademisk Ridhäst.

Danmark
   Året därpå flyttade vi upp till Danmark, där vi först bosatte oss på Stengården på Nordsjälland och bildade familj. Efter tre lärorika år på Stengården i Danmark, så köpte vi en egen gård, Lindegården på Lolland.

   På Lindegården i Danmark bodde och verkade vi under två år tillsammans. Igen, ödet är inget man rår över och sen hösten 2008 bor jag i Sverige igen och undervisar på olika ställen runt om i landet och reser även till Danmark för att undervisa även där. De år tillsammans med Bent har varit ovärdeliga i min egen utveckling både som ryttare och instruktör. Att under alla dessa år se Bent själv rida och utvecklas, att
se olika praktikanter och alla veckoelever med sina olika hästar på olika nivåer är en erfarenhet som jag ser som en stor skatt i tillägg till den erfarenhet jag redan hade.

Nuläget - en spännande resa

   Sedan jag flyttade tillbaka till Sverige 2008 så har jag ridit två gånger per år för Bent och även arrangerat kurserna på Johannesberg i Stockholm. 2012 var jag också Licencerad Bent Branderup Tränare. Jag hade som mål att på Braut kunna rida upp Mästar provet - men för mig har AR sedan ett par år tillbaka tappat mycket av det jag från början föll för. Idealen har ändrats, attityden mot människan har hårdnat och jag kan inte längre utifrån den breda kunskap jag har och känslan för häst och människa, samtycka till vidare hängivelse till AR som det ser ut idag. Jag kommer betrakta ARs fortsatta utvecklingen vid sidan av och lära därifrån. Jag vill inte längre följa systemet slaviskt. Mycket är bra men används fel. Jag kommer fortsätta utvecklas och rida och sätta målet högt och just de senaste två åren har gården vi flyttat till tagit all min tid och hästarna fått stå tillbaka. Jag har också ett generationskifte där mina två äldsta och bästa hästar börjar bli till åren och unghästen ska ridas in och ta vid. Dessutom har jag planer och drömmar om att jobba mer på hemmaplan i framtiden och jobbar mot det.

Livet är en spännande resa. För mig har det alltid varit viktigt att följa mitt hjärtas röst. Kanske låter det ”new age” aktigt, men för mig så är det tydligt att det finns något mer här i livet. Andra dimensioner och att allt hänger ihop på alla plan. Att tänka holistiskt, se saker i sin helhet och förstå, lyssna, visa respekt, vara tacksam och ödmjuk inför livet. Att sätta sin egen lycka och personliga utveckling i fokus låter kanske egoistiskt, men att lyssna till sin inre röst och våga leva gör en lycklig och det blir mycket lättare att sprida kärlek och glädje till sina barn, närstående och medmänniskor. Såklart inte alltid så lätt!Visst, det krävs mycket att släppa taget om rädslan och våga, men man får så otroligt mycket tillbaka. Att se möjligheterna i varje ny situation är viktigt.

Detta är något som verkligen präglar min undervisning också. Jag ser möjligheterna, inte problemen. Det är det som gör mig coachande i mitt sätt att lära ut. Jag gillar verkligen att jobba med hästar och deras människor. Det är otroligt givande och lärorikt.

Nu har ni fått ta del av min personliga resa genom hästlivet med min personliga berättelse om mig själv. Det tycker jag är viktigt för er läsare, elever och kunder, att få en liten inblick i vem jag är, det kan för många vara helt avgörande i valet av instruktör. Vissta hade jag kunnat göra min hemsida mera ”slick” som är på modet, men jag vill att det ska spegla mig och mitt tänk och förhållningsätt till allt i livet.

Helt klart är att min hästbakgrund och kunskap är unik, bred och gedigen!


Namaste

 

Carina och kallblodstravaren Jonsta Braute i piaff vid uppvisning/clinic på Strömsholm 2011