lite djupare...

Lite djupare förklaring om varför holistisk ridkonst för mig
  För mig är det nya sättet att arbeta inom den Akademiska Ridkonsten - mest efter certifieringen - inte längre det som fick mig att fastna för den här typen av träning för hästen. Den börjar mer och mer likna den precision och prestation som eftersträvas inom den moderna dressyren, som jag en gång lämnade.

  Därför går jag nu min egen väg och vilar på den genuina kunskap av hästar och träning, av olika slag, som jag har sedan barnsben och genom år av ridning, både inom dressyr, hoppning och Akademisk Ridkonst.
Det jag vill lyfta är det enkla, det roliga, det positiva. Så som det var från början när jag startade med akademisk ridkonst 1999.

Samling – hållbarhet – glädje!!
  Verkar din häst uttråkad? Det är den nog…av korrigering! Eftersom användandet av sekundära hjälper i den nya akademiska ridkonsten har ökat och hästen redan i tidig ålder rids och ska ha en ”strax”-lydighet som en högskolehäst blir hästen ständigt korrigerad och därmed minskar det positiva i både inlärning och ridning. Korrigering är aldrig detsamma som skolning/inlärning! Det blir för komplicerat, som att lära ett barn skrivstil i första klass, när det är alfabetet med ABC - stora bokstäver - som ska tränas in först.
  Tänker vi pedagogiskt i upplägget av inlärning och träning så blir det väldigt enkelt att förstå för både häst och ryttare.
En häst ska ha väl utvecklade muskler i framförallt bakbenen för att kunna ta emot samlingen och tyngden av sig själv med ryttare. Kom ihåg, aldrig genom historien har en unghäst piafferat, gjort skolhalt eller levad. Det gäller fortfarande! Att bygga upp en kropp för belastning tar flera år.  

Fler reflektioner om hur akademisk ridkonst efter certifieringen har utvecklats
  Hästarna underskattas och hästarna får skulden att de inte klarar av att bli högskolehästar. Det måste vara en viss ras. Förut var alla hästar lika värda och akademisk ridkonst var något som alla hästar kunde användas till och alla kunde få känna att de kunde lyckas var och en utifrån sin förutsättning. Då fick ryttaren beröm om det lyckats utbilda en svår häst eller en häst med mindre förutsättning till en hög nivå.
  Idag skyller man inom nya AR på hästarnas bristande förmåga och säger att de inte skulle klara en utbildning till svår dressyr. Men ryttarna hyllas ändå som duktiga ryttare - trots att de inte kan rida den häst de har i tre grundgångarter - i olika tempo och övergångar mellan gångarterna. DET är i mina ögon den grundläggande kunskapen i en ryttares förmåga och en hästs utbildning oavsett ras.
Det en häst kan visa dig i hagen när den leker med sina kompisar är det som du som ryttare ska kunna få hästen att göra med dig på! Då är vi duktiga ryttare! 

Ställ, böjd, eftergiven. I den ordningen, för inner sits.
Carina och kallblodstravaren Braute. Observera den hängande tygeln!

Inte okej med 6 meters volter för den unga oskolade hästen!!!
  Rent fysiologiskt måste vi också förstå att det tar många år av träning innan en häst kropp ska utsättas för hög grad av samling. En häst ska ha väl utvecklade muskler i framförallt bakbenen för att kunna ta emot samlingen och tyngden av sig själv och med ryttaren på ryggen. Det tål att upprepas: aldrig genom historien har en unghäst piafferat, gjort skolhalt eller levad. Att bygga upp en kropp för belastning tar flera år. Så för mig att se hästar på longe göra samlade rörelser i ung ålder imponerar inte, tvärtom!
   En annan reflektion är att hästarna longeras på alltför små volter. De flesta volter jag ser är på ca 6 meter i diameter. Då ska vi komma ihåg att 8 meter är det som räknas som liten volt och använda först på hög nivå. Anledningen är att då har hästen kropp så mycket utbildning och styrka att den ska kunna klara detta. När jag började använde man som minimum 12-15 meters volt. Jag ser många hästar som förstörs genom användandet av dessa små volter där hästen lyfter sin inre höft istället för sänker den - som är syftet med böjningen - halskotpelaren ”viker” sig och förslitnings skadorna ett faktum.Speciellt unga hästar som ruineras i tex patellan(bakknäet) och hasorna, samt tex. bogarna, där träningen ju istället förstås skall hjälpa till och bygga upp en hållbar individ!

Moderna riddarideal - chevalier
  Jag vill verka för att stå upp för de svaga - både hästar och människor. Hjälpa alla ryttare på alla nivåer och alla typer av hästar. Främja ridkonsten utifrån var och ens förutsättningar - deras historia inkluderad. Få hästar som är stolta, glada och hållbara - och människor som glädjs med sin kamrat hästen! Vara ödmjuk inför varje människas sanning. Att använda modern pedagogik - människan lär sig bäst i en trygg, lekande, atmosfär av gjäldje. 
Att vara chelvalresk - i ordets alla bemärkelser!

Alla delar leder till en helhet, akademisk ridkonst ur ett kanske vidare perspektiv - holistisk ridkonst.

 

Carina och fjordhästen Marco